Naast tapas, olijven, olijfolie, wijn en paella – het eerste waar iedereen aan denkt – heeft Spanje ook een ruime selectie aan kazen te bieden. Veel mensen weten dit niet, de Spaanse kazen zijn niet zo beroemd als die van Frankrijk of Nederland, maar zeker van eenzelfde kwaliteit en met heel veel verschillende smaken.
In Spanje worden zo goed als alle soorten kazen geproduceerd: verse kaas, jonge, belegen of extra rijpe kaas, witschimmelkaas, blauwe kazen, zachte, half harde, of harde kazen, gerookt of in (olijf)olie bewaard, zacht en subtiel van smaak tot zeer pittig en kruidig. Vervaardigd van verschillende soorten melk, koe-, schapen- of geitenmelk, maar ook vaak een mengsel van de 2 of 3 soorten.
Manchego, de allerbekendste als eerste genoemd
De Manchego is de bekendste en tegenwoordig de belangrijkste Spaanse schapenkaas. Vernoemd naar La Mancha (Don Quichot), waar hij oorspronkelijk vandaan komt. Deze kaas blijft ook na rijping relatief zoet en mild met een lichte smaak naar noten. De meeste kazen rijpen zo’n twee tot drie maanden; ze worden verkocht als fresco (jong) semicurado (licht belegen), curado (belegen) en viejo (oud). Welke kazen lijken op Manchego: echte Engelse Chedar en Muenster.
Manchego kazen gaan goed samen met veel Spaanse rode wijnen, als rioja,
ribera del duero of wijnen uit La Mancha zelf.
Tip!:
Manchego bevat een hoog proteïnegehalte, waardoor deze als vleesvervanger kan worden gebruikt. Ideaal voor gebruik in vegetarische gerechten dus!
Cabrales een echte blauwader
De bekendste blauwschimmelkaas van Spanje uit het noorden, omgeving van Cabrales in Asturiës. Een harde kaas van het type Roquefort of Deens blauw, die wordt gemaakt van koeienmelk, meestal bijgemengd met schapen- en geitenmelk. De kaas wordt verpakt in bladeren die zorgen voor het aparte aroma. Daarna wordt de kaas in kalksteengrotten minstens zes maanden gerijpt.
De blauwkleuring wordt veroorzaakt door het doorprikken van de kazen,
waardoor een bacterie voor de schimmel kan zorgen.
Mahón vrolijke oranje korst
Genoemd naar de stad op het eiland Menorca (Balearen), oorspronkelijke naam formatgó de Maó. Kaasexperts halen jonge kazen op bij de boeren en laten ze 3 weken tot twee jaar rijpen in ondergrondse kelders. Na de persing van de kazen wordt de korst ingewreven met olijfolie, meestal vermengd met pimentón – gerookt paprikapoeder – waardoor de mahonieachtige kleur van de korst ontstaat. De textuur kan variëren van zacht tot hard. De kaas heeft een mild nootachtig aroma gecombineerd met scherpte boterachtige tonen, maar kan soms ook wat zout bevatten.
Mahón heeft net als de Manchegokazen een zg. Denominación de Orígen, een
Kwaliteitscertificaat (1985), zoals ook de Spaanse wijn en olijfolie.
Roncal
Gemaakt in het dal van Roncal (Navarra), tussen december en juli. De kaas heeft een certificaat van D.O.P. van de Europese Unie, wat betekent dat deze alleen kan worden gemaakt met de pure rauwe melk van de twee schapenrassen Latxa en Rasa. Het heeft een sterke, goed gedefinieerde, boterachtige smaak. Roncal Kaas past goed bij een goed glas wijn, maar kan ook gebruikt worden om recepten mee te bereiden.
Elk jaar in augustus is er in het dal van Roncal een kaasfeest,
waar de kazen gepresenteerd worden.
Tetilla grappige vorm
Tetilla is een populaire kaas uit de autonome regio Galicië. Sinds 1993 heeft de kaas het certificaat van oorsprongsbenaming en in 1996 het certificaat van D.O.P. van de Europese Unie. De kaas heeft een eeuwenoude traditie. De vorm van de kaas is heel typisch, want ze lijkt op de borst van een vrouw, tetilla in het Spaans. De smaak is heel eigen en karakteristiek, omdat ze verkregen wordt van rauwe of gepasteuriseerde melk. Tetilla Kaas kan tussen de 0,5 en 1,5 kilo wegen en heeft een boterachtige en zure smaak met een milde bitterheid.
Smaakt heerlijk als dessert samen met een volle droge rode wijn of een witte wijn,
als ribeiro of een de albariño. Het gaat ook goed met kweepeer en crackers.
Idiazábal gerookt of niet gerookt
Het is een gerijpte kaas die half gezouten of gezouten kan worden, afhankelijk van hoe lang hij rijpt. De kaas wordt gemaakt met volle melk van het Latxa-ras of soms het Carranzana-ras, en de melk is ongepasteuriseerd. Hoewel de meest voorkomende versie niet-gerookt is, kan Idiazabal ook aan het einde van het uithardingsproces worden gerookt. Zoals de meeste Spaanse kazen heeft het de D.O.P. van de EU. De kaas heeft een lichtgele kleur en een nootachtige en boterachtige smaak met hints van rook, als gevolg van het bewaren van de kaas bij open haarden. De wat scherpe smaak van de Idiazábal is enigszins zurig.
In 2013 won de gerookte versie de Super Gold-medaille bij de World Cheese Awards
en wordt vaak beschouwd als een van de beste kazen in Spanje.
Een goede wijn om bij te drinken is o.a. een txakoli.
Zamorano
Ook een populaire Spaanse kaas, wordt normaal gesproken minimaal 6 maanden gerijpt, waardoor deze een klonterige en taaie textuur krijgt. Het wordt gemaakt met melk van de schapenrassen Churra en Castellana in de provincie Zamora, in de autonome regio Castilla y León. Hierdoor heeft de kaas een unieke smaak; erg romig en smeuïg, maar tegelijkertijd lekker. Sommigen vinden het ook een beetje een nootachtige smaak met een vleugje kruiden.
Enkele andere Spaanse kazen:
Nata de Cantabria; een traditionele Spaanse zachte kaas.
De smaak van Nata de Cantabria is medium zuur, maar boterachtig en zacht, met een textuur die zacht, romig en stevig is.
Afuega’l Pitu; een beroemde Spaanse kaas uit Asturië, in het noorden van Spanje. Het staat bekend om zijn hoge vetgehalte en sterke smaak.
Majorero; de bekendste Spaanse kaas van de Canarische Eilanden, wordt gemaakt op het eiland Fuerteventura. De kaas is gecertificeerd door D.O.P. van de Europese Unie en in feite was het de eerste beschermde geitenkaas in Spanje. De kaas lijkt een beetje op Manchego en heeft een bleke witte kleur met melk- en notensmaken.
Cabra al Romero; gemaakt in de regio Murcia van gepasteuriseerde geitenmelk. Normaal rijpt hij twee tot vier maanden en wat deze Spaanse kaas kenmerkt, is het feit dat hij volledig bedekt is met rozemarijn, wat in feite als korst fungeert. De kaas heeft een zachte, scherpe smaak en past goed bij een fruitige rode wijn.
Torta del Casar; een populaire speciaal Spaans kaasje dat in het hele land bekend is. Het wordt geproduceerd in de regio Extremadura en staat bekend om zijn zachte en romige textuur met een rijke, zoute smaak.
Meer informatie over Spaanse kaas
Er zijn in totaal 26 kaassoorten uit Spanje geclassificeerd als D.O.P, wat betekent Beschermde Oorsprongsbenaming.
De meeste traditionele kazen worden gemaakt van één soort melk, of het nu koe-, geiten- of schapenmelk is, maar sommige soorten hebben een mix van verschillende soorten melk.
Aan de andere kant is er een grote verscheidenheid aan texturen als het gaat om Spaanse kazen, variërend van vers en mild tot half gezouten en gezouten, en ze zijn er in verschillende soorten en maten. Sommige soorten traditionele Spaanse kaas zijn over de hele wereld beroemd geworden, zoals Manchego en Mahón kaas.
Er zijn dus geweldig lekkere Spaanse kazen te vinden die je ongetwijfeld wil gaan proeven!